Események

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kapcsolataink

Röviden a múltunkról: Történetünk régebben kezdődött, mint az alakulás. Már 1989-ben több kollégánk részt vett az országos alakuló összejövetelen, majd ennek hatásaként létrejött egy székesfehérvári csoport - melynek vezetője Dr. Szepes András lett - és egy dunaújvárosi csoport is - itt Tóth Tibort választották vezetőnek. A két csoport a rövid párhuzamosság után egyesült egy megyei szervezetté, melynek az előbb említettek társelnökökként szervezték tovább a kamarai munkát.

Sok szervező munka zajlott a kamaraként definiált szervezetben, melynek célja a törvényes megalakulás volt. Időközben egy szabályozás miatt le kellett mondani a kamara név használatáról, és Mérnökegyletként működtünk tovább. A hosszú előkészületek 1996-ban értek be, amikor megjelent az "1996. évi LVIII. törvény a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról".

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és annak tagjaként a Fejér Megyei Mérnöki Kamara (FMMK) az 1996. évi LVIII. törvény alapján jött létre mai formájában, mint köztestület. (A köztestület önkormányzattal és nyilvántartott tagsággal rendelkező szervezet, amelynek létrehozását törvény rendeli el. Tagságához, illetőleg a tagsága által végzett tevékenységekhez kapcsolódó közfeladatot lát el.) Ezen formán belül az MMK azzal a különlegességgel is rendelkezik, hogy ezt 19 önállóan bejegyzett területi kamara alkotja, melyek önmagunkban is köztestületi jelleggel működnek.

Területi kamaránk 1996. november 8-án alakult meg 276 mérnök taggal. Azóta ez a létszám felülmúlta a 800-at. Időközben ismét hozzánk kerültek és itt tartjuk nyilván a mintegy 530 műszaki ellenőrt és felelős műszaki vezetőt is. Egyik kiemelt feladatunk a szakmai jogosultságok kiadása, azok nyilvántartása, és az időszakos meghosszabbításukhoz szükséges továbbképzések ellenőrzése. Ehhez kapcsolódik a legbonyolultabb feladatunk, a mérnöki etika szabályainak megalkotása, és betartásának folyamatos ösztönzése és ellenőrzése. Ha ezt sikeresen végezzük, akkor ezzel sokat tehetünk a mérnöki munka becsületéért, annak társadalmi elismertetéséért. Ez az a legfontosabb cél, melynek minden mást alá kell rendelnie szervezetünknek.

A területi kamara életében meghatározó jelentőségű a szakcsoportok létrejötte és működése. Ezek munkája valósítja meg a kamara szakmai érdekvédelmi funkcióját, hatásuk jelentős mind a jogosultságok elbírálása, mind pedig a szakmai képzések és továbbképzések terén. Folyamatosan törekszünk ezen csoportok munkájának segítésére. (Működő csoportjaink a Szakcsoportok menüpont alatt mutatkoznak be.) Több jelentős rendezvény szervezését vállaltuk már fel eddigiekben, és tesszük ezt a jövőben is. Legnagyobb "vállalkozásunk" az évente megrendezésre kerülő Megyei Mérnökbál. Eredetileg az építészekkel és a MTESZ szervezetével karöltve hoztuk létre, de az idők során teljesen ránk hárult a feladat. Az aktuális szervezésről a Hírekben adunk mindig tájékoztatást. A 2023. évben a mi bálunkkal egyidejűleg szervezhettük meg XXV. Országos Mérnökbált is, amely nagy elismerése szervezetünknek.

Sikeres a részben a MTESZ Fejér megyei szervezetével közösen hagyományossá tett Magyar Műszaki Értelmiség Napja rendezvény is, melyen neves szakemberek adnak tájékoztatást évente a műszaki élet egy-egy szegmenséről. (2013-ban épp a megújuló energiákról szólt ez a nap.) Sokat teszünk a szakmai továbbképzés megvalósításáért is, így most már éveken át működtettük GEOINFO ALBA Nonprofit Kft keretében a kötelező továbbképzések távoktatásra épülő rendszerét. 2012-ben kivásárlással a kamara tulajdonában került ez a vállalkozás, és így a feladat is. Pár évvel később a teljes feladatot már a kamara szervezetén belül végezzük.

Létrehoztuk önerőből a Fejér megyei Mérnökökért Alapítványt, melyen keresztül a megye műszaki felsőoktatását kívánjuk támogatni. Ennek keretében évente Diplomadíjat írunk ki a végzősöknek, illetve ösztöndíj pályázatot hirdetünk az 5. félév után legjobb tanulmányi elért hallgatóknak.

Nagy energiát igényelt a pandémiás időszak minden szervezettől. Sikeresen átálltunk egy új irodai szoftverrendszer alkalmazására, ezzel a munkatársak otthonról is elérhetik a felhőben tárolt adatainkat, melyek a munkájukhoz szükségesek. Szintén elérik távolról az országos tagnyilvántartó rendszert is. Már korábban átálltunk az IP telefonok alkalmazására, így ez a fajta kapcsolat is „hazavihető” volt. Végül is teljeskörű munkavégzés lehetséges részükről a „home office” keretében is.

Ugyanez érvényesült a továbbképzések terén is, a technikai adottságaink révén megoldottuk az online képzések bevezetését mind előadói, mind a résztvevői oldalon.

2023. május 12-i Küldöttgyűlésünk a törvényi előírásokat követve elfogadta a névváltozást, így Fejér Vármegyei Mérnöki Kamara néven működünk a továbbiakban.

[Vissza]

Bejelentkezés

Újság

Események

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Kapcsolataink

 

Segédprogramok